Ile smaków czuje kot? Zdolność odczuwania smaków różni się od ludzkiej
Zmysł smaku to jeden z najważniejszych zmysłów każdego kota. Zapewne wielu właścicieli mruczków nie raz zastanawiało się, czy ich pupil rozpoznaje smaki oferowanego mu jedzenia. Mimo, iż pięć podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka to słodki, gorzki, słony, kwaśny i umami, to okazuje się, że zwierzęta znają ich więcej. Zatem ile smaków potrafi rozróżnić kot?
Nie da się ukryć, że zmysł smaku jest jednym z najważniejszych, których używamy w życiu codziennym. Jak nietrudno się domyślić, podobnie dzieje się w przypadku zwierząt. Koty również są w tej dziedzinie wyczulone, bowiem czują dużo więcej smaków, niż ich właściciel.
Smak u ssaków
Zmysł smaku u zwierząt, a zwłaszcza ssaków, na przestrzeni lat przyczyniał się głównie do tego, aby mogły one decydować, czy dany kąsek na pewno nadaje się do zjedzenia. Dzięki temu mogły ocenić, czy jedzenie jest smaczne, zawiera potrzebne wartości odżywcze oraz nie zaszkodzi ich układowi trawiennemu.
W związku z tym, niektóre zwierzęta zatraciły możliwość rozróżniania smaków, które nie pojawiały się w ich diecie. Co ciekawe, mięsożercy zazwyczaj nie odczuwają smaku słodkiego, czy słonego.
Ile smaków czuje kot?
Kot posiada około 500 kubków smakowych. To zdecydowanie mniej, niż człowiek, a także choćby pies. Mimo to, doskonale rozróżnia pokarm, którym się żywi. W tym procesie niezwykle ważną rolę odgrywa węch.
Okazuje się, iż ze względu na uszkodzone geny, które odpowiadają za budowę receptorów umożliwiających smakowanie słodyczy, koty nie czują tego smaku wcale. Przyczyniła się do tego ewolucja, bowiem cukry nie były im potrzebne do przetrwania, więc zatraciły zdolność ich odczuwania.
Podobnie do innych zwierząt mięsożernych, koty nie czują także smaku słonego i kwaśnego. Kluczowy w ich żywieniu jest natomiast smak gorzki. Wszystko dlatego, że dzięki niemu mogą ocenić, czy posiłek nadaje się do spożycia. Jego wartość podkreśla fakt, że za tę zdolność odpowiada aż siedem receptorów smaku.
Koty znają także smak umami, który jest charakterystyczny dla mięsa. Jednakże, nie są w stanie rozróżnić jego dokładnych właściwości, a w tym zawartości białka.
Dzięki specjalnym receptorom umieszczonym na czubku języka, mruczki bez problemu rozróżniają również smak wody. Dlatego też niektóre z nich mogą bardziej preferować wodę mineralną od tej prosto z kranu.
Dołącz do nas
Jeśli chcesz przedstawić nam swojego pupila lub masz ciekawą historię związaną ze zwierzęciem do opowiedzenia, napisz do nas na [email protected]. Pamiętaj też o dołączeniu do naszej grupy na Facebooku, gdzie możesz spotkać innych miłośników zwierząt - Kochamy Zwierzęta. Bądź z nami!
Poszła na grzyby, a znalazła 6 szczeniaków w zaklejonych kartonie. Kto je tam porzucił?
Mama zrobiła córce pamiątkowe zdjęcie. Nie zauważyła, że pozuje z nią ktoś jeszcze
źródło: koty.pl