Swiatzwierzat.pl
Pszczółka Maja

youtube/polskie super kids

24 lipca dniem Pszczółki Mai. Przekonaj się, jak dobrze znasz bohaterkę kultowej bajki

1 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Ewa Matysiak

Kto nie pamięta sympatycznej pszczółki o imieniu Maja, której przygody przez lata gromadziły tłumy przed telewizorami? Tytułowa bohaterka kultowej bajki z czasów PRL-u ma dzisiaj swój wielki dzień i z tej okazji pragniemy zaprosić Was do wzięcia udziału w QUIZie.

Dzisiejsza data jest nie byle jaka. 24 lipca swoje święto obchodzi Pszczółka Maja, postać, która po raz pierwszy pojawiła się w opowiadaniu niemieckiego pisarza Waldemara Bonselsa, pt. „Pszczółka Maja i jej przygody”.

Wspólnie z naszymi Czytelnikami postanowiliśmy świętować, tworząc QUIZ. Dowiedz się, jak dobrze pamiętasz perypetie uroczej pszczółki i innych mieszkańców łąki!

QUIZ dla prawdziwych fanów Pszczółki Mai

1. W którym roku po raz pierwszy można było obejrzeć "Pszczółkę Maję" w polskiej telewizji?

a) 1975

b) 1979

c) 1984

2. “Tę pszczółkę którą tu widzicie zowią Mają. Wszyscy Maje znają i kochają…” – jak brzmi dalej tekst tytułowej piosenki?

a) … Maju (Maju), Baju (Baju), Maju, cóż zobaczymy dziś

b) … Dziś spotka was maleńka, zwinna pszczółka Maja

c) …Maja fruwa tu i tam, świat swój pokazując nam

3. Kto w polskiej wersji udzielał głosu Mai?

a) Danuta Mancewicz

b) Maria Janecka

c) Ewa Złotowska

4. Jak ma na imię truteń, przyjaźniący się z Mają?

a) Gucio

b) Gienek

c) Gerwazy

5. Które urodziny kończy w tym roku Pszczółka Maja?

a) 105

b) 109

c) 112

6. Kim jest Filip?

a) Konikiem polnym

b) Motylem

c) Komarem

7. Ile nóg ma Magda?

a) 100

b) 99

c) Nie ma nóg

8. Na czym gra Tekla?

a) Na nerwach

b) Na skrzypcach

c) Na harfie

9. Ile czółek ma Maja?

a) nie ma wcale

b) 2

c) 4

10. Który bohater z bajki "Pszczółka Maja" jest wielbicielem serów?

a) Oliwier

b) Teodor

c) Aleksander

Zaginione małżeństwo

Młode małżeństwo zapadło się pod ziemię. Zostawili 31 pupili bez opieki

CZYTAJ DALEJ

Klucz odpowiedzi: 1 - b, 2 - c, 3 - c, 4 - a, 5 - b, 6 - a, 7 - c, 8 - a, 9 - b, 10 - c.

Pszczółka Maja - niezwykła bajka łącząca pokolenia

Wspominając Pszczółkę Maję, nie można nie wspomnieć o utworze śpiewanym przez ś.p. Zbigniewa Wodeckiego. Posłuchajmy zatem niezapomnianego motywu muzycznego z tej produkcji i niech wspomnienia z dzieciństwa odżyją na nowo!

Samej zainteresowanej oraz wszystkim fanom topowej animacji pragniemy złożyć dzisiaj najlepsze życzenia. Może to dobra okazja, by wybrać się do biblioteki i wypożyczyć lekturę o uwielbianej pszczółce? Smakoszom i degustatorom trunków polecamy natomiast wznieść toast słodkiego miodku pitnego!

Dołącz do nas

Jeśli chcesz przedstawić nam swojego pupila lub masz ciekawą historię związaną ze zwierzęciem do opowiedzenia, napisz do nas na [email protected] Pamiętaj też o dołączeniu do naszej grupy na Facebooku, gdzie możesz spotkać innych miłośników zwierząt - Kochamy Zwierzęta. Bądź z nami!

Tagi:

Ewa MatysiakAutor

Wydawczyni i redaktorka prowadząca w SwiatZwierzat.pl. Absolwentka Japonistyki Uniwersytetu Warszawskiego. W trakcie rocznego wyjazdu stypendialnego prowadziła badania nad relacją człowiek-pies oraz rolą domowych pupili w japońskiej kulturze. W życiu prywatnym niestrudzona podróżniczka poszukująca szczęścia w licznych pasjach.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Podobne artykuły

Aktualności

Obrońcy zwierząt wyszli na ulice Warszawy. „Fakt, że różnią nas ciała nie znaczy że różnie odczuwamy"

Czytaj więcej >

Aktualności

Dziś Międzynarodowy Dzień Psa. Czytelnicy Świata Zwierząt wyznają, za co kochają psy

Czytaj więcej >
Lekarz

Aktualności

Lekarze weterynarii ujawnili szokującą prawdę o swoim zawodzie. Co piąty z nich miewa myśli samobójcze

Czytaj więcej >

Aktualności

Rośnie liczba fałszywych zgłoszeń o znęcaniu nad zwierzętami. To nowa metoda zemsty

Czytaj więcej >

Aktualności

Rośnie fala przemocy wobec kotów. Nawet domowe pupile nie są bezpieczne

Czytaj więcej >

Aktualności

Rośnie liczba skazanych za złe traktowanie zwierząt. Czy zaostrzenie kar rozwiąże problem?

Czytaj więcej >