Jak właściwie przechowywać karmę dla zwierząt? To ważne zwłaszcza podczas upałów
Zapewnienie swojemu pupilowi zbilansowanej diety jest jednym z najważniejszych elementów dbania o jego zdrowie. Warto stawiać na karmy oraz smaczki wysokiej jakości. Dzięki temu czworonogi nie cierpią na chroniczne bóle brzucha oraz prawidłowo się rozwijają. Jednak dobre produkty to nie wszystko. Nawet karma o doskonałym składzie może okazać się szkodliwa, jeżeli będzie przechowywana w nieodpowiedni sposób. Dlatego warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, przede wszystkim w okresie upałów. Wysokie temperatury przyspieszają procesy psucia się żywności, szczególnie tej o wysokiej zawartości produktów pochodzenia zwierzęcego.
Dbaj o odpowiednie warunki przechowywania jedzenia dla zwierząt
Niektórzy właściciele zwierząt mają w zwyczaju zapewniać swoim pupilom stały dostęp do karmy. W przypadku najcieplejszych miesięcy nie jest to najlepszy pomysł, szczególnie jeżeli pies lub kot dostaje jedzenie o wysokiej zawartości wody (puszki lub saszetki).
Zdecydowanie bezpieczniejszym rozwiązaniem jest ustalenie stałych pór posiłków . Warto nauczyć zwierzę, że ma dostęp do miski z karmą na przykład przez pół godziny. Po tym czasie ewentualne resztki powinny być zabierane . Przez pierwsze kilka dni tego typu zmiany mogą nieszczególnie spodobać się czworonogowi. Zwierzęta jednak szybko się uczą i po pewnym czasie przyzwyczajają się do nowych reguł. Takie podejście minimalizuje ryzyko spożycia przez pupila nieświeżej porcji karmy.
Ponadto otwarta karma mokra zawsze powinna być przechowywana w lodówce . Co więcej, nigdy nie należy podawać zwierzakowi mokrego produktu, który był otwarty dłużej niż kilka dni. Producenci deklarują, jak długo otwarty produkt nadaje się do spożycia, konieczne jest trzymanie się tych zasad.
Karmy suche powinny być przechowywane w suchym i ciemnym miejscu . W chrupkach przetrzymywanych w wilgotnych przestrzeniach mogą zacząć rozwijać się grzyby, natomiast nasłonecznienie karmy może sprawić, że zaczną jełczeć tłuszcze w niej zawarte.
Każdy produkt, który nie był przechowywany w optymalnych warunkach, należy wyrzucić. Nie warto ryzykować zdrowia zwierzęcia.
Czasami mniej znaczy lepiej. Postaw na małe opakowania karmy
Na rynku zoologicznym dostępnych jest wiele produktów o różnych gramaturach. Z uwagi na wysoki temperatury, latem lepiej postawić na mniejsze opakowania , które będą szybko zużywane. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że nic się nie zmarnuje.
Zasada ta dotyczy zarówno karm suchych, jak i mokrych. Oczywiście suche produkty zachowują świeżość o wiele dłużej od ich mokrych odpowiedników. Nie oznacza to jednak, że chrupki nigdy się nie psują. Co gorsze, bywa, że trudniej jest zauważyć szkodliwe procesy zachodzące w suchej karmie.
Jeżeli jedzenie Twojego pupila budzi jakiekolwiek wątpliwości - wyrzuć je . Przed każdym posiłkiem, należy upewnić się, czy karma pachnie oraz wygląda tak jak zwykle. Wszelkie naloty, zmiany barwy, struktury oraz zapachu powinny obudzić Twoją czujność. Nawet jeżeli według danych podanych przez producenta produkt powinien jeszcze nadawać się do użycia.
Pamiętaj o higienie. Miska z wodą może być źródłem wielu patogenów!
Zdarza się, że źródłem problemów gastrycznych zwierząt nie jest karma, a woda. Jednym z najgroźniejszych błędów, który popełniają niektórzy właściciele czworonogów, jest dolewanie świeżej porcji wody do miski, w której jest woda z poprzedniej “partii”.
Konieczne jest, szczególnie w okresie letnim, codzienne wymienianie wody na świeżą oraz mycie miski! W stojącej wodzie mogą namnażać się różne patogeny. W miskach zwierząt jest to wysoce prawdopodobne, ponieważ pupile pijące po jedzeniu często zostawiają resztki karmy w wodzie. Ta z kolei staje się idealną pożywką dla bakterii powodujących dolegliwości żołądkowe. Zatrucia spowodowane spożyciem nieświeżej wody mogą być bardzo niebezpieczne. Szczególnie w przypadku zwierząt bardzo młodych oraz starych.
Źródło: koty.pl, fera.pl