Swiatzwierzat.pl
Mewa – jeden ptak, dziesiątki gatunków

pixabay.com

Mewa – jeden ptak, dziesiątki gatunków

24 Marca 2021

Autor tekstu:

Tomasz Miecznikowski

Udostępnij:

Mewa to ptak, który kojarzy nam się przede wszystkim z wodnym, a najbardziej morskim środowiskiem. To jednak duże uproszczenie, ponieważ mewy można spotkać praktycznie wszędzie, a najczęściej tam, gdzie człowiek raczej rzadko zagląda, czyli na wysypiskach

Mewa – co to za ptak?

Pytanie na temat mewy powinniśmy zadać nieco inaczej. Nie pytając co to za ptak, tylko bardziej co to za ptaki? Mewy kojarzą nam się z krzykliwymi, dosyć sporymi białymi ptakami, które latają w stadach albo gromadnie spacerują w pobliżu ludzi po morskich plażach. Co więcej, często mylimy mewy z rybitwami, co nie jest dziwne, jako że te ostatnie należą do rodziny mewowatych. Jednak twierdzenie, że mewy żyją nad morzem, a rybitwy na śródlądziu w pobliżu wód słodkowodnych nie jest prawdą i zarówno jedne i drugie możemy spotkać nad morzem i nad wodami słodkimi. Ważna różnica między tymi ptakami dotyczy spożywanego pokarmu. Mewy oprócz naturalnego pokarmu jedzą odpadki i padlinę, natomiast rybitwy spożywają naturalny pokarm.

Mewy należą do rodziny mewowatych (Laridae) i rodziny mew (Larinae). Zwraca uwagę przede wszystkim rozpiętość w zakresie masy ciała wśród różnych gatunków mew, ptaki mogą ważyć od 100g do nawet 3 kg. To ptaki, które mają jasne, najczęściej białe ubarwienie z domieszką szarego i czarnego koloru. Coraz częściej pojawiają się nie tylko w pobliżu zbiorników wodnych, ponieważ w dużym mieście można wyjść rano na spacer i zobaczyć ich stada krążące wśród bloków. Jednak na pierwszy rzut oka trudno jest stwierdzić, czy mamy do czynienia z mewami, czy z rybitwami, a tym bardziej nie jest łatwo odróżnić poszczególne gatunki tych ptaków, wśród których w Polsce występuje na stałe osiem gatunków mew, a kilka innych pojawia się podczas sezonowych migracji.

Popularne gatunki mew w Polsce

Kiedyś za najpopularniejszy gatunek w naszym kraju uważano mewę siwą, dawniej nazywaną pospolitą, którą można rozpoznać po żółtozielonym kolorze nóg i dzioba. W jej przypadku okazało się, że nie jest tak pospolita jak mogłoby się wydawać i gnieździ się w naszym kraju nielicznie i nierównomiernie. Natomiast najczęściej występującym w Polsce gatunkiem z rodziny mew jest mewa śmieszka. To nieco mniejszy ptak na tle innych mew, mniej więcej wielkości gołębia, z brązową głową i ostro zakończonymi, wąskimi skrzydłami.

Z kolei inna popularna mewa to srebrzysta, która jest najliczniejszym ptakiem wielu północnoamerykańskich i europejskich wybrzeży. To duży i krępy ptak z białą głową, szyją i spodem oraz szaroniebieskawym wierzchem. Jej charakterystyczną cechą jest żółty dziób z czerwoną plamką na jego spodniej stronie. W ciągu całego dwudziestego wieku jej liczebność wzrosła wielokrotnie, co wiąże się ze zdolnością do adaptacji. To ptak, który może żywić się niemal wszystkim włącznie z odpadkami z wysypisk i w miejscach odprowadzania ścieków. Mewa srebrzysta jest bardzo krzykliwa, szczególnie w swoich koloniach lęgowych, na które często powraca przez wiele lat. 

Wśród innych mew, które występują w Polsce można wymienić jeszcze mewę małą, czarnogłową, białogłową, czarnodziobą modrodziobą, śniadą, żółtonogą i siodłatą, a to i tak wciąż nie wszystkie z tych ptaków, które możemy spotkać w naszym kraju. 

Mewa – gdzie występuje?

Mewy występują praktycznie na całej kuli ziemskiej, jednak rzadziej w tropikalnym klimacie. Zamieszkują głównie brzegi mórz i oceanów, ale są też stale obecne na terenach śródlądowych. W Polsce mewy występują zarówno nad morzem jak i w okolicach dużych rzek. Przykładowo mewę siwą można spotkać zarówno nad Bałtykiem, jaki i w środkowym biegu Wisły, a także nad mniejszymi i większymi jeziorami i bagnami. Mewa śmieszka żyje praktycznie w całej Polsce nad różnymi rodzajami wód z wyjątkiem górzystych terenów. Nad Bałtykiem zarówno latem i zimą najwięcej jest mew srebrzystych i siodłatych. W Polsce pojawiają się też gatunki z północy, dla których nasz kraj pełni rolę zimowiska, na przykład mewa blada. 

Mewa – czym się żywi?

Mewę można śmiało określić mianem ptaka wszystkożernego, który jest w stanie żywić się nawet odchodami ssaków morskich. Poza tym mewy zjadają ryby, skorupiaki, ptaki, gryzonie i owady. Mewa srebrzysta znana jest z tego, że porywa jaja i pisklęta innych mew, rybitw oraz ptaków, które gniazdują na otwartej przestrzeni. Najpowszechniejsza w Polsce mewa śmieszka szuka pożywienia przy zbiornikach wodnych, na łąkach, na polach, w portach i w centrach dużych miast. Ryb nie zjada zbyt często, ponieważ nie jest wystarczająco szybka i zwinna, by polować na nie tak jak inne mewy. Jeżeli już, to zjada ryby śnięte lub chore, a poza tym żywi się bezkręgowcami, padliną, a kiedy sytuacja ją do tego zmusza, także nasionami i owocami. 

Mewa siwa nie różni się w dobrze diety od innych przedstawicieli jej rodziny. Poszukuje pokarmu w locie patrolowym lub brodząc w wodzie i zanurzając w niej głowę. Mewy z reguły nie są ptakami, które nurkują za pożywieniem, jednak mewa siwa potrafi skoczyć z góry do wody i zanurkować na głębokość jednego metra, po czym błyskawicznie się wynurzyć razem z upolowaną zdobyczą. Podobnie jak mewa srebrzysta, mewa siwa zjada jaja i pisklęta innych mew i rybitw.

Rozmnażanie się mew

Mewy gnieżdżą się w dużych i gwarnych koloniach i zazwyczaj są monogamiczne. Na lęgowiskach pojawiają się w marcu, a w kwietniu po dobraniu się w pary i oznaczeniu terytorium rozpoczynają się rytualne zachowania tych ptaków, zakończone aktem zapłodnienia. 

Gniazdo najczęściej składa się z wodorostów i innych materiałów roślinnych. Usytuowane jest w płytkich jamach w ziemi, na skałach, o wiele rzadziej na drzewach. W zależności od gatunku mewa składa dwa do trzech jaj o masie od 19 g do 120 g. Wysiadywanie jaj trwa od trzech do pięciu tygodni. 

Pisklęta mewy są typowymi zagniazdownikami, które dość szybko wychodzą poza gniazdo i są zdolne do samodzielnego życia, dość szybko uczą się również pływać. Przez jakiś czas przebywają jeszcze w pobliżu gniazda i są dokarmiane przez rodziców, a po około upływie pięciu do ośmiu tygodni uzyskują zdolność lotu. Oczywiście jeżeli doczekają tego wieku, ponieważ w przypadku mew, zjadanych przez swoich pobratymców nie jest to wcale proste. Patrząc jednak na populację tych ptaków, ich zdolność przetrwania jest na tyle duża, że raczej nie grozi im wyginięcie.

Podobne artykuły

Gepard - najszybsze lądowe zwierzę na świecie

Inne zwierzęta

Gepard - najszybsze lądowe zwierzę na świecie

Czytaj więcej >
Dudek - popularny ptak o niezwykle oryginalnym wyglądzie

Inne zwierzęta

Dudek - popularny ptak o niezwykle oryginalnym wyglądzie

Czytaj więcej >
Puszczyk - najczęściej spotykana sowa w Polsce

Inne zwierzęta

Puszczyk - najczęściej spotykana sowa w Polsce

Czytaj więcej >
Wąż Eskulapa - największy wąż występujący w Polsce

Inne zwierzęta

Wąż Eskulapa - największy wąż występujący w Polsce

Czytaj więcej >
Szynszyla - uroczy i płochliwy gryzoń

Inne zwierzęta

Szynszyla - uroczy i płochliwy gryzoń

Czytaj więcej >
delfiny

Inne zwierzęta

Martwe delfiny na plaży. Ghana rozpoczyna śledztwo

Czytaj więcej >