Swiatzwierzat.pl
Delfiin

pixabay/Claudia14

Delfin zwyczajny: najliczniejszy, a nadal tajemniczy

21 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Emil Hoff

Udostępnij:

Delfin zwyczajny to najbardziej liczny gatunek delfina. Nie garnie się jednak do ludzi tak, jak butlonos, i przez to skrywa nadal wiele tajemnic. Czy delfin zwyczajny rozpoznaje swoje imię? Czy można spotkać go w Bałtyku? Dowiedz się, jaki jest delfin zwyczajny!

Delfin zwyczajny: relacje z ludźmi

Delfin zwyczajny (delphinus delphis), zwany też długopyskim i pospolitym, to najczęściej spotykany przedstawiciel rodziny delfinowatych i członek infrarzędu waleni. Nie on jednak uchodzi w powszechnej wyobraźni za „archetypicznego delfina” - ten zaszczyt przypada delfinowi butlonosowi.

Delfiny zwyczajne znane były mieszkańcom wybrzeży Morza Śródziemnego od tysiącleci.
Przedstawienia tych wdzięcznych zwierząt znaleźć można na malowidłach i mozaikach w ruinach domów i pałaców cywilizacji minojskiej na Krecie. Szacuje się, że dziś w Morzu Śródziemnym żyje ok. 20 tys. delfinów zwyczajnych.

Delfin zwyczajny, w przeciwieństwie do np. butlonosów, nie garnie się do ludzi. Zazwyczaj odpływa od nurków, co jest szczególnie dobrze widoczne u delfinów żyjących w niewoli. Nie przejawia agresji wobec ludzi, ale zawsze trzyma się na dystans.

Jak wygląda delfin zwyczajny?

Delfin zwyczajny to średnich rozmiarów morski ssak, nieco mniejszy od butlonosa. Osiąga ok. 200 cm długości i masę ok. 80-90 kg, przy czym samice są nieco mniejsze.

Delfiny zwyczajne mają smukłe ciała, długie dzioby, nieduże i lekko zagięte do tyłu płetwy grzbietowe. Ich grzbiety są czarne, a brzuchy białe, do tego delfiny zwyczajne mają jeszcze plamy barwne w kształcie klepsydry na obu bokach, które w zależności od podgatunku mogą być białe, szarawe, a nawet błękitne, kremowe lub żółtawe.

Delfin zwyczajny: obszar występowania

Delfin zwyczajny dzieli się na cztery podgatunki, z których każdy zamieszkuje nieco inny obszar Ziemi. Delfin zwyczajny zwyczajny (delphinus delphis delphis) zamieszkuje ciepłe regiony Atlantyku i Oceanu Spokojnego, zwłaszcza zachodnie wybrzeża Afryki, obu Ameryk i Australazji. Spotkać go można także w chłodniejszym Morzu Ochockim. To właśnie te delfiny najczęściej spotyka się na Morzu Śródziemnym, u wybrzeży Morza Północnego i wschodnich USA. Z rzadka zapuszczają się nawet na Bałtyk – widziano je kilka razy w Zatoce Gdańskiej. Istnieją dwie odmiany delfina podwójnie zwyczajnego: długo- i krótkopyska.

Delfin pontyjski (delphinus delphis ponticus) zamieszkuje Morze Czarne i Marmara.

Z kolei delfin arabski (delphinus delphis tropicalis) żyje w wodach tropikalnych Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku, zwłaszcza u wschodnich wybrzeży Afryki, Indii, Indochin i Południowych Chin. Spotkać go można w Morzu Czerwonym.

Delphinus delphis bairdii pływa w wodach północno-wschodniego Pacyfiku. Jego klasyfikacja nie jest jeszcze jednoznacznie ustalona, może to tylko jedna z populacji delfina podwójnie zwyczajnego.

Delfin zwyczajny: biotop

Delfin zwyczajny zamieszkuje przybrzeżne wody regionów tropikalnych i umiarkowanych. Lubi ciepło i chętnie pływa blisko powierzchni wody, grzejąc się w słońcu. Najczęściej delfina zwyczajnego spotyka się w wodach o temperaturze od 16 do 20 stopni Celsjusza.

Delfin zwyczajny pod ochroną

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) nie uważa delfina zwyczajnego za gatunek zagrożony wyginięciem. Nadano mu status LC – least concern – oznaczający zwierzęta najmniejszej troski. Szacuje się, że światowa populacja delfina zwyczajnego jest liczna (ok. 6 mln sztuk) i stabilna.

Delfin zwyczajny: zachowania społeczne

Delfiny są stworzeniami towarzyskimi i społecznymi. Tworzą grupy, które mogą łączyć się w stada, a te w superstada, liczące nawet ponad 10 000 delfinów. Poszczególne stada składają się z podgrup, najczęściej złożonych z samic z młodymi lub niesparowanych samców, albo też luźnych grup samców i samic niespokrewnionych ze sobą.

Choć delfiny zwyczajne lubią towarzystwo, naukowcy nie są pewni, czy tworzą stałe związki lub przymierza (jak np. delfiny butlonosy). Stada, grupy i podgrupy delfinów zwyczajnych nie mają charakteru rodzinnego, sprawiają wrażenie dość luźnych struktur, które powstają doraźnie i mają zmienny skład. Delfiny zwyczajne czasem pływają też w grupach z innymi gatunkami delfinów i waleni.

Wydaje się, że delfiny zwyczajne przywiązują się za to do miejsc i często spotyka się te same osobniki w tych samych regionach.

Delfiny zwyczajne porozumiewają się za sobą za pomocą szerokiej gamy dźwięków, nazywanych gwizdami. Każdy delfin ma charakterystyczny dla siebie gwizd, który pozwala innym delfinom rozpoznawać go z daleka, jest to więc odpowiednik imienia. System komunikacji dźwiękowej delfinów zwyczajnych nie został jeszcze poznany tak dobrze jak w przypadku butlonosów, ale już dziś wiadomo, że zwierzęta te używają przynajmniej 500 różnych sygnałów do komunikowania złożonych informacji.

Jak poluje delfin zwyczajny?

Delfin zwyczajny łowi swe ofiary na otwartych wodach. Potrafi zanurkować na głębokość ok. 200 m.

Co je delfin zwyczajny?

Delfin zwyczajny jest drapieżnikiem. Żywi się pelagicznymi (żyjącymi na otwartych wodach morskich) rybami i głowonogami. Szczególnie lubi sardynki, makrele, tuńczyi i ośmiornice.

Jak rozmnaża się delfin zwyczajny?

Delfiny zwyczajne to jedne z nielicznych gatunków ssaków, u których zaobserwowano zachowania seksualne służące tylko przyjemności, a nie prokreacji. Potrafią np. uprawiać seks oralny. Poza tym jednak ich rozród przebiega sprawnie, a światowa populacja utrzymuje się na poziomie ok. 6 mln sztuk.

Delfiny zwyczajne noszą ciążę przez mniej więcej 10 miesięcy. Po tym czasie rodzi się młode długości ok. 70 cm i masie 10 kg. W zależności od podgatunku i lokalizacji, delfiny zwyczajne karmią swoje młode przez okres od 5 do nawet 19 miesięcy. Krócej w ciepłych morzach, dłużej w oceanach. Delfiny nie mają warg do ssania, więc matka wystrzeliwuje mleko za pomocą skurczów mięśni, tak by młode mogło się wygodnie pożywić.

Także dojrzałość płciową delfiny zwyczajne osiągają w różnym czasie. Samicom zajmuje to od 2 do 7 lat, samcom ok. 3 lat, choć czasem nawet 12.

Zdrowy delfin zwyczajny

W optymalnych warunkach delfin zwyczajny może żyć ponad 20 lat – najstarszy odnotowany osobnik dożył 35 lat. W morzach nie ma wielu wrogów, w oceanach musi uważać na orki i rekiny. Delfiny zwyczajne padają też ofiarą wypadków – wpadają w sieci rybackie lub zostają ranione śrubami okrętowymi.

Czy delfin zwyczajny nadaje się na zwierzątko domowe?

Delfin zwyczajny rzadko bywa łapany i trzymany w ogrodach zoologicznych. W skali globalnej w niewoli żyje obecnie tylko ok. 90 delfinów zwyczajnych.

Emil HoffAutor

Miłośnik historii ludzi i zwierząt, autor książek, artykułów i poradników (w prasie i Sieci). Redaktor portalu swiatzwierzat.pl. Team koty.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@swiatzwierzat.pl

Podobne artykuły

Inne zwierzęta

Tylko u nas: Monika Kohut w rozmowie nt. walki o prawa i godność zwierząt

Czytaj więcej >

Inne zwierzęta

Wilk: drapieżca znany i nieznany

Czytaj więcej >

Inne zwierzęta

Szympans: najbliższy krewniak człowieka

Czytaj więcej >

Inne zwierzęta

Wydra morska: sprytna i niezależna

Czytaj więcej >

Inne zwierzęta

Kaczka domowa: ptak wielofunkcyjny

Czytaj więcej >

Inne zwierzęta

Bóbr europejski: leśny inżynier

Czytaj więcej >