Swiatzwierzat.pl
Flaming różowy: tropikalny elegant

Pixabay.com

Flaming różowy: tropikalny elegant

25 Marca 2021

Autor tekstu:

Emil Hoff

Udostępnij:

Flaming różowy wygląda spektakularnie i żyje spektakularnie – w stadach liczących dziesiątki tysięcy sztuk. Flaming różowy wybiera sobie partnera na całe życie, a jego rytuał godowy przypomina bójkę między modelkami na wybiegu. Czy flaming różowy wy

Flaming różowy: stosunki z ludźmi

Flaming różowy (phoenicopterus roseus) to duży ptak brodzący, najpowszechniej występujący członek rodziny flamingów.

Flamingi występują tylko w niewielu zakątkach Europy i przez to nie zajęły trwałego miejsca w kulturze zachodniej. Jako piękne i egzotyczne ptaki były jednak wspominane w literaturze i często kojarzone z miejscami i zdarzeniami niezwykłymi. Np. w powieści „Alicja w Krainie Czarów” Lewisa Carrolla tytułowa bohaterka używa flaminga jako młotka w czasie gry w krykieta.

Flamingi różowe zaczęto hodować w ogrodach zoologicznych dopiero w połowie XX w. W końcu lat 50. XX w. bardzo popularne stały się też ozdoby ogrodowe w formie plastikowych różowych flamingów na pałąku do wtykania w ziemię.

Jak wygląda flaming różowy?

Flaming to duży ptak o charakterystycznym wyglądzie. Jego ciało ma ok. 1,5 m wysokości, rozpiętość skrzydeł dochodzi od 165 cm, masa ciała może wynieść prawie 4 kg. Samce są nieco większe od samic, ale poza tym dymorfizm płciowy jest nieznaczny.

Flaming ma długie, patykowate nogi z błonami pławnymi między palcami, smukłą szyję, wygiętą esowato, i zakrzywiony dziób, kształtem przypominający banana, w kolorze różowym z czarnym czubkiem.

Flaming różowy – jak wskazuje nazwa - ma pióra koloru bladoróżowego, które na skrzydłach przechodzą w soczystą czerwień. Lotki są czarne. Intensywnie różowy są także dziób i nogi ptaka.

Flamingi różowe zawdzięczają kolor swych piór karotenoidom zawartym w organizmach skorupiaków, którymi żywią się ptaki. Im lepiej odżywiony flaming, tym bardziej jest różowy. Intensywna czerwień piór jest jednym z atraktantów flamingów. Flamingi różowe nie są w ciemię bite i w okresie godowym specjalnie polepszają kolor swych piór, rozprowadzając po nich wydzielinę gruczołu kuprowego, która zawiera duże stężenie karotenoidów.

Flaming różowy: obszar występowania

Flaming różowy dobrze czuje się tylko w płytkich wodach o spokojnym nurcie lub stojących, dlatego występuje tylko wyspowo - tam, gdzie ma odpowiedni biotop. Wyspy występowania flaminga różowego rozrzucone są jednak po ogromnym obszarze Ziemi, praktycznie w całej strefie klimatu ciepłego i gorącego z wyjątkiem Australii i Oceanii. Flamingi różowe spotkać można na wybrzeżach Morza Śródziemnego, w większej części Afryki na południe od Sahary i na Madagaskarze, na całym Bliskim Wschodzie i w Indiach.

W Polsce flamingi spotyka się jak UFO – bardzo rzadko i nie każdy w to wierzy. Ostatnio dało się je zaobserwować w 2006 r. w dolinie rzeki Nidy. Uważa się, że widywane w Polsce flamingi to przede wszystkim uciekinierzy z ogrodów zoologicznych i prywatnych hodowli, choć niektóre ptaki zdawały się zupełnie przyzwyczajone do dzikiego życia.

Flaming różowy: biotop

Flaming różowy brodzi w płytkich wodach słodkich i słonych – jeziorach, przybrzeżnych lagunach, deltach rzek i mokradłach.

Flaming różowy pod ochroną

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) nie uznaje flaminga różowego za gatunek zagrożony wyginięciem. Nadano mu symbol LC - „least concern”, oznaczający najmniejszą troskę. Światowa populacja flaminga różowego wynosi ok. 700 000 sztuk i powoli rośnie.

Flaming różowy objęty jest w Polsce ścisłą ochroną gatunkową, co oznacza, że bez zgody Generalnego Dyrektora Ochrony Środowiska nie można w żaden sposób ingerować w jego tryb życia ani też ograniczać mu wolności, czyli łowić, hodować czy posiadać.

Flaming różowy: tryb życia

Flamingi to ptaki stadne, i to bardzo stadne. Gniazdują w koloniach, które mogą liczyć nawet ćwierć miliona osobników. Dzięki swej wysokości flamingi szybko dostrzegają zbliżające się drapieżniki, ostrzegają stado i w porę zrywają się do lotu.

Flamingi to ptaki częściowo wędrowne, co oznacza, że niektóre populacje przenoszą się na zimę do nieco cieplejszych okolic, jednak podróże flamingów nigdy nie są bardzo dalekie. Flamingi potrafią doskonale latać, przybierając w powietrzu charakterystyczną pozę z wyciągniętą szyją i nogami.

W wodzie flamingi różowe często stoją w wodzie na jednej nodze, a drugą podkulają pod brzuch, prawdopodobnie po to, by ją rozgrzać. Gdy noga się rozgrzeje, zmieniają ją z tą wyziębioną. Flamingi potrafią spać, stojąc na jednej nodze.

Flaming różowy: zachowania społeczne

Flamingi nawołują się i ostrzegają za pomocą kilku dźwięków, przypominających przeciągłe gdakanie i trąbienie. Niektórym przypomina ono kląskanie gęsi.

Jak poluje flaming różowy?

Flaming różowy filtruje sobie pożywienie z wody i mułu. Zanurza głowę i lekko rozwiera dziób w taki sposób, że górna szczęka zachodzi na dolną. Następnie przepycha wodę językiem i poruszeniami głowy, tak by przepływała przez zlokalizowane na podniebieniu blaszki kostne. Na blaszkach osadza się to, co flamingi lubią najbardziej.

Na co poluje flaming różowy?

Flamingi najbardziej lubią zjadać niewielkie skorupiaki, jak krewetki, robaki, owady, ale też glony, algi i nasiona roślin.

Jak rozmnaża się flaming różowy?

W okresie godowym samce flaminga różowego konkurują ze sobą o samice w dwóch trudnych konkurencjach: 1) kto robi większe kroki, oraz 2) kto ma bardziej czerwone skrzydła. Flamingi kroczą dumnie i rozkładają skrzydła, a także potrząsają dziobami i kręcą głowami na swych długich szyjach, zadając szyku, zawstydzając konkurentów i zachęcając samice. Flamingi są z natury monogamiczne i formują pary, trwające szereg sezonów godowych.

Flaming różowy: gniazdo

Flaming różowy uklepuje swoje gniazdo z mułu, nadając mu formę stożka z rodzajem siedziska na szczycie, ulepionego z błota, piasku lub pozlepianych błotem drobnych kamyków. Flaming buduje gniazdo w płytkiej wodzie lub na brzegu zbiornika wodnego, blisko wody.

Flaming różowy: pisklęta

Samica flaminga składa na przełomie marca i kwietnia jedno jajo, rzadziej dwa. Flamingi wyprowadzają tylko jeden lęg w roku i to nie w każdym sezonie. Samiec i samica flaminga na przemian wysiadują jaja przez ok. miesiąc.

Pisklęta flaminga nie mają jeszcze dziobów dostosowanych do specyficznego sposobu pobierania pokarmu z wody, dlatego rodzice przez pierwsze 2-3 miesiące życia karmią je tzw. ptasim mleczkiem, czyli wydzieliną z wola – jak gołębie.

Flamingi to ptaki stadne i stadnie też wychowują młode, które zbierają się w jedną grupę w ramach tzw. żłobka. Żłobek to nie byle jaki – w niektórych stadach może liczyć nawet po kilka tysięcy małych flamingów. Pisklęta po około 6 tygodniach życia potrafią już odżywiać się na sposób właściwy flamingom, a po 9 tygodniach stają się lotne.

Zdrowy flaming różowy

Flaming różowy ma niewielu naturalnych wrogów. Kruki i mewy podbierają mu jajka z gniazda, z kolei działalność człowieka nierzadko prowadzi do zanieczyszczenia wód, a tym samym siedlisk i żerowisk flaminga.

Na wolności flaming różowy spokojnie dożywa trzydziestki, a w niewoli czterdziestki. Ewenementem był ptak imieniem Greater z zoo w australijskiej Adelaidzie, który przeżył między 83 a 95 lat – dokładna data urodzin flaminga pozostaje nieznana. Flaminga uśpiono, gdy zaczął wykazywać oznaki zaawansowanego artretyzmu. Co ciekawe, nigdy nie udało się ustalić płci Greatera. Greater był jedynym flamingiem różowym, żyjącym na terenie Australii.

Podobne artykuły

Gepard - najszybsze lądowe zwierzę na świecie

Inne zwierzęta

Gepard - najszybsze lądowe zwierzę na świecie

Czytaj więcej >
Dudek - popularny ptak o niezwykle oryginalnym wyglądzie

Inne zwierzęta

Dudek - popularny ptak o niezwykle oryginalnym wyglądzie

Czytaj więcej >
Puszczyk - najczęściej spotykana sowa w Polsce

Inne zwierzęta

Puszczyk - najczęściej spotykana sowa w Polsce

Czytaj więcej >
Wąż Eskulapa - największy wąż występujący w Polsce

Inne zwierzęta

Wąż Eskulapa - największy wąż występujący w Polsce

Czytaj więcej >
Szynszyla - uroczy i płochliwy gryzoń

Inne zwierzęta

Szynszyla - uroczy i płochliwy gryzoń

Czytaj więcej >
delfiny

Inne zwierzęta

Martwe delfiny na plaży. Ghana rozpoczyna śledztwo

Czytaj więcej >